Με περίεργο όνομα, περίεργη εμφάνιση και ακόμα ποιο περίεργη ιστορία. Είναι μια φυλή με περίεργη εμφάνιση και ένα ιδιότυπο όνομα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από την καταγωγή τους και πως η κατασκευή του σώματός τους αντανακλά την χρησιμότητά τους.

Ένα είναι όμως σίγουρο, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν τα αντικρίζει για πρώτη φορά είναι η ομοιότητα τους με τον Albert Einstein.

Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία ότι η φυλή δημιουργήθηκε στα σύνορα της Σκωτίας και της Αγγλίας και ότι είχαν χρησιμοποιηθεί με σκοπό να ξετρυπώνουν μέσα από τις φωλιές τους ασβούς , βίδρες και αλεπούδες, και στη συνέχεια να τα σκοτώνουν. Σήμερα βλέποντας κάποιος ένα Dandie Dinmont Terrier του φαίνεται δύσκολο να πιστέψει τον λόγο για τον οποίο εκτράφηκαν. Τα Dandie Dinmont Terrie έχουν πολύ μακρύ σώμα με κοντά πόδια. Το πάνω μέρος του σώματός τους ακολουθεί μία τοξωτή γραμμή και στο κεφάλι τους δεσπόζει το φουντωτό και μακρύ σαν φιόγκος τρίχωμα του. Όπως ο Einstein.

Το 1815 ο συγγραφέας Sir Walter Scott έκανε τα Dandie διάσημα με το μυθιστόρημα που έγραψε ¨GUY MANNERING”. Ο ήρωας του βιβλίου ονομάζεται Dandie Dinmont, ένας γεωργός ο οποίος είχε έξι σκυλιά τα "Auld Pepper", "Auld Mustard", "Young Pepper", "Young Mustard", "Little Pepper" and "Little Mustard". Η φυλή πολύ γρήγορα έγινε το ίδιο διάσημη με το βιβλίο και από τότε ονομάστηκε Dandie Dinmont Terrier. Τα επίσημα χρώματα που διακρίνονται στην φυλή είναι το “peper” και το “mustard” τα ονόματα δηλαδή των σκύλων του ήρωα του βιβλίου.

Πολλές φορές τα Dandie Dinmont μπορεί να συγχέονται με τα Cesky Terrier ή τα Glenn of Imaal Terier, αλλά τα Dandie έχουν πολύ μακρύτερο σώμα και πιο στρογγυλό κεφάλι . Μπορεί επίσης να συγχέονται με τα Bedlingon Terrier, αλλά τα Dandie έχουν πολύ πιο κοντά πόδια . Τέλος καμιά φορά συγχέονται με τα Skye Terrier, στην περίπτωση όμως αυτή τα Skye έχουν μακριά και ίσια μαλλιά. Κάποιος μπορεί επίσης να τα μπερδέψει και με τον Albert Einstein , αλλά τα Dandie έχουν τέσσερα πόδια και δεν μπορούν να γράψουν.

Αρχικά τα Dandie Dinmont θεωρούνταν όπως τα Scotch Terrier όμως το 1873 αναγνωρίστηκαν επίσημα σαν ξεχωριστή φυλή. Τα Dandie Dinmont αποτελούν μία εξαιρετικά σπάνια φυλή και λόγω της πολύς μικρής εκτροφής το 2006 μπήκαν στην λίστα των πιο σπάνιων και ευάλωτων φυλών της Μεγάλης Βρετανίας. Στην λίστα αυτή μπαίνουν φυλές οι οποίες έχουν λιγότερο από 300 εγγεγραμμένα κουτάβια ετησίως. Συγκεκριμένα Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2003 μόλις 21 κουτάβια είχαν δηλωθέι εκ των οποίων τα 18 ήταν αρσενικά. Συνολικά το 2003 μόνο 90 κουτάβια δηλώθηκαν σε σχέση με τα 9,823 κουτάβια West Highland White Terrier που δηλώθηκαν το ίδιο έτος.

Ένα Dandie Dinmont με το όνομα Harry, το οποίο άνηκε στον διάσημο ηθοποιό Bill Cosby κέρδισε το 2007 το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Terrier του Westminster.

Τα Dandie Dinmont φημίζονται για την ευφυΐα και την εξυπνάδα τους…… άραγε σαν ποιον διάσημο επιστήμονα !!!   

Επιμέλεια: Χάρης Κουμπάρος

Save

Save