Η γυαλιστερή, ασημί μπλε γούνα και τα λαμπερά πράσινα μάτια της Russian Blue τραβούν αμέσως  την προσοχή σε αυτή τη κοντότριχη φυλή. Αλλά είναι η έξυπνη και παιχνιδιάρικη διάθεση που κάνει τη Russian Blue ένα τέλειο κατοικίδιο ζώο για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Η Russian Blue είναι ευγενική γάτα με κάπως ντροπαλό χαρακτήρα απέναντι στους ξένους. Είναι αφοσιωμένη και στοργική με τους αγαπημένους της και ευαίσθητη στις διαθέσεις του ιδιοκτήτη της.  Η Russian Blue θα σας υποδεχτεί στην πόρτα, θα βρει ένα ήσυχο κάθισμα δίπλα σας, ή θα σας φέρει ένα παιχνίδι όταν θέλει να παίξει που είναι και το αγαπημένο τους χόμπι. Βγάλτε έξω την ηλεκτρική σκούπα, και η Russian Blue θα βρει μια ασφαλέστερη και πιο ήσυχη τοποθεσία. Σχετικά ήσυχο νιαούρισμα (εκτός ίσως της ώρας του γεύματος), η Russian Blue εκτιμά ένα ελαφρύ χάδι στο κεφάλι, ένα παράθυρο από το οποίο να παρακολουθεί τα πουλιά και φυσικά τις ανέσεις του σπιτιού. Απαιτεί ελάχιστη περιποίηση. Για να κρατήσετε την ωραία εμφάνιση μιας Russian Blue αρκεί να της προσφέρετε τακτικό κόψιμο νυχιών, καλή διατροφή, περιστασιακό χτένισμα και πολλά χάδια.

Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση της Russian Blue, αν και οι ιστορίες είναι θρυλικές. Πολλοί πιστεύουν ότι η Russian Blue είναι μία φυσική φυλή που προέρχεται από τα Νησιά του Αρχάγγελου στη βόρεια Ρωσία, όπου οι μεγάλοι χειμώνες ανέπτυξαν μια γάτα με πυκνό, βελούδινο τρίχωμα. Αφθονούν επίσης οι φήμες ότι η Russian Blue προήλθε από τις γάτες που είχαν οι Ρώσοι Τσάροι. Υποθέτουμε ότι η Russian Blue μετανάστευσε στα μέσα της δεκαετίας του 1860 από τη βόρεια Ρωσία, πιθανότατα μέσω πλοίου, στην Αγγλία και τη βόρεια Ευρώπη.

Εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Crystal Palace του Λονδίνου το 1875 ως «Γάτα Αρχάγγελος» όπου εκεί  η αυθεντική Russian Blue ανταγωνίστηκε με όλες τις άλλες μπλε γάτες. Το 1912, δόθηκε ξεχωριστή κατηγορία στην Russian Blue για ανταγωνισμό, καθώς οι εκτροφείς στην Αγγλία και τη Σκανδιναβία εργάστηκαν στην ανάπτυξη  θεμέλιων γραμμών αίματος για τη σύγχρονη Russian Blue. Αν και οι Russian Blue εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1900, δεν ήταν παρά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που οι Βόρειοι εκτροφείς της Αμερικής άρχισαν να συνδυάζουν τις ευρωπαϊκές γραμμές αίματος για να δημιουργήσουν γάτες με βελούδινα, ασημί παλτά, σμαραγδένια μάτια, και το διακριτικό προφίλ. Από τη δεκαετία του 1960, η Russian Blue άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα και έχει γίνει μία από τις αγαπημένες γάτες για το σπίτι ή τις εκθέσεις  Cat Shows.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του κοντού, μεταξένιου και πυκνού τριχώματος είναι η βελούδινη αίσθηση και η έλλειψη σταθερής πτώσης. Το χρώμα του τριχώματος είναι ένα ήπιο και φωτεινό μπλε, και κάθε τρίχα εμφανίζεται σαν να είναι βουτηγμένη σε ασήμι - δίνοντας στη Russian Blue ασημί γυαλάδα και λαμπερή εμφάνιση. Οι Russian Blue είναι καταγεγραμμένες σε ένα μόνο χρώμα: μπλε και ένα τρίχωμα: κοντότριχο. Σε αντίθεση με το μπλε τρίχωμα, η Russian Blue διαθέτει μεγάλα, στρογγυλά και ευρεία μάτια σε έντονο πράσινο χρώμα. Το σχήμα της κεφαλής είναι ευρύ, μεσαίο σφηνοειδές με επίπεδη κορυφή και ίσια μύτη στο προφίλ. Μεγάλα αυτιά που είναι ευρεία στη βάση και τείνουν λοξά προς την πλευρά του κεφαλιού. Η Russian Blue είναι μεσαίου μεγέθους γάτα, με λεπτά κόκαλα, μακριά σε μήκος και σταθερά μυώδεις. Τι είναι αυτό που κάνει τη Russian Blue κάτι περισσότερο από «κάθε άλλη γκρίζα γάτα»; Τα πολλά χρόνια της επιλεκτικής αναπαραγωγής και της προσεκτικής καταγραφής των προγόνων μέσω της γενεαλογίας, επιτρέποντας μόνο γάτες με μπλε κοντά μαλλιά, έχει οδηγήσει σε μια φυλή με διακριτική εμφάνιση και μοναδική προσωπικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες γάτες ... κάνοντας τη Russian Blue ένα διασκεδαστικό και στοργικό σύντροφο για την οικογένεια και τους φίλους.

Κατά την επιλογή μιας Russian Blue θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν αξιόπιστο εκτροφέα, ο οποίος θα έχει αναμφίβολα σχεδιάσει για εμάς μια σειρά από ερωτήσεις για να βεβαιωθεί ότι εμείς και η Russian Blue είμαστε συμβατοί. Μην εκπλαγείτε αν υπάρχει αναμονή. Αυτά τα υπέροχα μέλη της οικογένειας το αξίζουν. Συνήθως οι εκτροφείς κάνουν τα γατάκια διαθέσιμα σε ηλικία μεταξύ δώδεκα και δεκαέξι εβδομάδων ώστε να έχουν αρκετό χρόνο με τη μητέρα και τα αδερφάκια τους να κοινωνικοποιούνται καλά και να είναι αρκετά μεγάλα για να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Κρατώντας μια Russian Blue σε εσωτερικούς χώρους, η στείρωση και η παροχή αποδεκτών επιφανειών (θέσεις για ξύσιμο - για τη φυσική συμπεριφορά του ξυσίματος),  αποτελούν βασικά στοιχεία για τη διατήρηση μιας υγιούς, μακράς και χαρούμενης συμβίωσης.

Επιμέλεια: Βασίλης Μελισσάρης

Πηγή: http://cfa.org/breeds/breedskthrur/russianblue.aspx

Save