Μια γυναίκα από την Κίνα κατέβαλε σχεδόν 960 ευρώ για να σώσει 100 σκυλιά τα οποία επρόκειτο να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος, όπως μετέφεραν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η φιλόζωη Yang Xiaoyun πλήρωσε 7.000 κινέζικα γιουάν, δηλαδή περίπου 960 ευρώ, για να διασώσει 100 σκύλους στη νότια πόλη του Yulin όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη Netease.

Η πόλη φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο ζωικό κρέας για το θερινό ηλιοστάσιο, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει επανειλημμένα αντιδράσεις φιλόζωων ακτιβιστών.

Εικόνες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν την Yang Xiaoyun να περιηγείται στην αγορά της πόλης Γιούλιν όπου τα σκυλιά κρατούνται σε κλουβιά.

Οι ακτιβιστές που χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ βάρβαρο, έχουν ταξιδέψει στο παρελθόν στην πόλη για να διοργανώσουν διαδηλώσεις και πολλές φορές έχουν αγοράσει σκυλιά για να τα σώσουν απο τη σφαγή.

Από την άλλη οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως τα ζώα θανατώνονται με ανώδυνο τρόπο για το φεστιβάλ και στη συνέχεια το κρέας τους προσφέρεται με λίτσι.

Η πλειοψηφία των «φαγώσιμων» σκυλιών της χώρας είναι είτε κλεμμένα κατοικίδια είτε αδέσποτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν το μήνα από την Animals Asia, που έχει ως έδρα το Χονγκ-Κονγκ,  παρ΄όλο που η κατανάλωση σκυλιού είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στα περισσότερα μέρη της Κίνας.

Περίπου 30 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας εκτιμάται ότι έχουν σκυλιά ως κατοικίδια, κάτι που δίνει ώθηση στο κίνημα προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων.

To φετινό φεστιβάλ βρέθηκε στο επικριτικό στόχαστρο του Βρετανού κωμικού Ricky Gervais, ο οποίος έκανε μια σειρά απο αναρτήσεις στο Twitter με το hashtag "StopYuLin2015".

Η κυβέρνηση της πόλης έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την εκδήλωση.

«Μερικοί κάτοικοι του Yulin έχουν τη συνήθεια να έρχονται μαζί για να φάνε λίτσι και κρέας σκύλου κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου» σημείωσε το ενημερωτικό πρακτορείο της πόλης με ανάρτηση στο «Sina Weibo», κινέζικη ιστοσελίδα αντίστοιχη του Twitter.

Το «φεστιβάλ θερινού ηλιοστασίου» είναι ένα εμπορικό γεγονός του οποίου η επίσημη διοργάνωση δεν έχει γίνει ποτέ από την πόλη, τόνισε στη συνέχεια.

Η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος δεν είναι παράνομη στην Κίνα, ωστόσο, η κυβέρνηση κάλεσε όλους τους προμηθευτές κρέατος να σεβαστούν τους νόμους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

«Το Yulin είναι μια ανοικτή, ανεκτική και πολιτισμένη πόλη," σημείωσε. «Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δώσουν προσοχή στο Yulin».

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάγκας

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/11690584/Chinese-woman-pays-700-to-rescue-100-dogs-from-meat-festival.html