Εάν το διαβάζετε αυτό, πιθανότατα είσαστε λάτρης των σκύλων. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάνετε επιλογές έχοντας πάντα την ευημερία του κουταβιού σας υπ’όψην. Θα αγωνιστείτε για μία διασκεδαστίκη, έντονη και αξιομνημόνευτη σχέση μαζί του και απολαμβάνετε τη ζωη με το σκύλο σας, όπου και όποτε μπορείτε.

Έτσι λοιπόν, δε θα σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σκυλιών δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για ξεκούραση και δεν αρέσκεται στο να κάθεται ξαπλωμένη στον καναπέ όλη μερα. Επίσης, για ευνόητους λόγους, οι συχνές νοητικές προκλήσεις και τα παιχνίδια δράσης ακονίζουν το μυαλό του κουταβιού σας. Η περιοδική δραστηριότητα βελτιώνει την αντοχή, ενισχύει την φυσική κατάσταση του και φυσικά το παιχνίδι δυναμώνει το δεσμό σας. Τα επιχειρήματα αυτά είναι αρκετά για να κάνετε το παιχνίδι με το κατοικίδιο σας πιο δημιουργικό.

Στη συνέχεια θα σας προτείνουμε 4 διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα απολαμβάνετε τόσο εσείς όσο και ο τετράποδος φίλος σας. Μερικές απο αυτές έχουν διπλό ρόλο αφού θα διδάξουν έμμεσα στο κουτάβι σας νέες δεξιότητες και συμπεριφορές.

Αλλά να θυμάστε! Πρίν δοκιμάσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω καλό θα ήταν να ρωτήσετε την γνώμη του κτηνίατρου σας, ειδικά εάν το κατοικίδιο σας είναι μεγάλο σε ηλικία η έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα σκυλιά έχουν την τάση να κρύβουν τον πόνο και την ταλαιπωρία τους. Γι’αυτό λοιπόν όταν ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα παρατηρήστε το προσεκτικά για τυχόν σημάδια δυσφορίας.

Σ’έπιασα!

Ένα παιχνίδι που έχει το θετικό ότι μπορείτε να το παίξετε οποιαδήποτε στιγμή με ότι καιρό και να έχει, αφού παιζεται και μέσα στο σπίτι. Για να παίξετε προσφέρετε στο κουτάβι σας ένα αντικείμενο π.χ. ένα αγαπημένο παιχνίδι η περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί αυτό με κάτι στο στόμα του. Φωνάξτε «σ’έπιασα» με ενθουσιώδη φωνή και τρέξτε επανειλλήμενα απο πίσω του όσο αυτο θα τρέχει για να προστατέψει το παιχνίδι του. Συνεχίστε να φωνάζετε με ενθουσιασμό «σ’έπιασα». Όσο παίζετε περαστασιακά διατάξτε το κουτάβι σας να αφήσει να δώσει το παιχνίδι και αν χρειαστεί επιβραβεύστε το με κάποια λιχουδιά. Αυτό θα συμβάλει στην υπακοή του όταν παίζει με κάτι που δεν επιτρέπεται.

Βουτιά και σπλας!

Ένα πολυ διασκεδαστικό παιχνίδι, είδικα όταν έχει καύσωνα. Γεμίστε μια παιδική πλαστική πισίνα με νερό και τοποθετήστε μερικές σακούλες με πάγο στο κέντρο της. Στη συνέχεια καλέστε το κουτάβι σας να πλατσουρίσει.

Μπόνους: Αν έχετε μόνο ένα σκυλί μπορείτε να το προπονήσετε στις διαταγές ζητώντας του να κάτσει σε θέση ακινησίας έξω απο την πισίνα. Ύστερα πετάξτε ένα αγαπημένο παιχνίδι η ακόμα καλύτερα μια λιχουδιά και αφήστε το να βουτάει για το δωράκι του. Μόλις τελειώσετε το παιχνίδι αφήστε το κατοικίδιο σας να στεγνώσει καλά στον ζεστό ήλιο.

     Πράσινο φώς, κόκκινο φώς

Μία σκυλίσια παραλλαγή του δικού μας πράσινο φώς/κόκκινο φώς. Το θυμάστε; Εάν έχετε μεγάλη αυλή η κάποιο πάρκο κοντά είναι ασφαλές. Μπορείτε να το παίξετε με ένα γκρούπ σκυλιών. Τοποθετήστε σε όλα τα σκυλιά λουρί και παρατάξτε τα δίπλα δίπλα με τους ιδιοκτήτες τους και στο ίδιο μήκος. Διαλέξτε έναν αρχηγό του παιχνιδιού ο οποίος θα χει την πλάτη γυρισμένη στις ομάδες. Όταν ο αρχηγός λέει «πράσινο φώς!» Όλες οι ομάδες επιταχύνουν πρός το μέρος του. Όταν ο αρχηγός λέει «κόκκινο φώς!» γυρίζει πρός τις ομάδες και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ακινητοποιηθούν και να δώσουν σήμα  στα σκυλιά να κάτσουν κάτω είτε με την ομιλία είτε με τα χέρια (λιχουδιές επιτρέπονται). Όποιος δεν έχει προλάβει να κάτσει απο τη στιγμή που ο αρχηγός έχει γυρίσει επιστρέφει στη γραμμή εκκίνησης. Η ομάδα που φτάνει και ακουμπάει τον αρχηγό πρώτη νικάει.

Φέτς με γεύσεις

Το Φέτς - πετάτε αντικείμενο και ο σκύλος σας το επιστρέφει – μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και άσκησης στο κατοικίδιο σας και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Γι’αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε ένα καθαρό, παλιό μπαλάκι του τένις και μερικές λιχουδίες, ελάχιστων θερμίδων κατά προτίμηση.

Πολύ προσεκτικά κάντε μία σχισμή περίπου 2 εκατοστών στην μπάλα. Ύστερα αφήστε το σκυλί να σας παρακολουθεί να ρίχνετε την λιχουδιά μέσα στην μπάλα. Πετάξτε τη μπάλα και ενθαρρύνετε το κουτάβι σας να την βρεί και να την φέρει πίσω.

Μερικά σκυλιά δεν επιστρέφουν το αντικείμενο από μόνα τους. Αυτό το παιχνίδι σας βοηθάει να διδάξετε αυτή τη συμπεριφορά στο σκυλί σας αφού ο μόνος τρόπος να κερδίσουν την λιχουδιά είναι να σας επιστρέψει την μπάλα πίσω ώστε να του δείξετε πως να την βγάλει. Έτσι λοιπόν όταν ο σκύλος σας επιστρέψει την μπάλα πιέστε την ελαφρά ώστε να απελευθερωθεί η ανταμοιβή του. Τέλος, όταν ο σκύλος σας μάθει να παίζει φέτς για να διασκεδάζει είναι πλέον στο χέρι σας αν θα συνεχίσετε να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάγκας

Πηγή: http://www.dogster.com/lifestyle/4-creative-play-ideas-to-entertain-and-educate-your-dog