Δεν είναι κακός...ίσως λίγο πονηρός, λίγο επιφυλακτικός και τυχοδιώκτης, αλλά, όπως συμβαίνει με όλες τις «σκοτεινές» ιδιοφυΐες, ο Άιν είναι τρομερά αξιαγάπητος.

(Αν και η σκέψη του ιδιοκτήτη του σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει στον ίδιο και τα υπάρχοντα του αν είχε αντίχειρες δεν είναι καθόλου αξιαγάπητη και τον τρομοκρατεί...)  

«Αρχικά, όταν πήρα τον Ein, δεν είχα ιδέα με τι είχα να κάνω. Σκεφτόμουν όπως θα σκέφτονταν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε ότι μια ράτσα σκύλου είναι " έξυπνη ". Ω , τι σπουδαίο! Μπορώ να τον διδάξω και κόλπα! Αυτός θα τα μάθει αμέσως και θα είναι ο καλύτερος σκύλος του κόσμου, ήσυχος και διασκεδαστικός! Ο τέλειος σκύλος!» υποστηρίζει. 

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι σχετικά με τους “τέλειους σκύλους”. Είναι ακριβώς όπως οι “τέλειοι άνθρωποι”, δεν υπάρχουν. 

Οι παρακάτω λόγοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αυτό το γεγονός και θα εξαλείψουν κάθε ίχνος αφέλειας. Πρόκειται για μερικές αλήθειες για τα έξυπνα σκυλιά (με τη συμβολή του Δρ. Κοργκενστάιν): 

1. Ένας έξυπνος σκύλος δεν είναι απαραίτητα ένας ήσυχος σκύλος. 

Σκεφτείτε όσα υπερβολικά έξυπνα άτομα γνωρίζετε.Δέν είναι τα άτομα που βαριούνται πιο εύκολα όταν δεν βρίσκονται υπό πνευματική διέγερση; O Άιν είναι απόλυτα ευχαριστημένος όταν κρατάει συντροφιά στον ιδιοκτήτη του και παρακολουθεί τι κάνει, ωστόσο...ο ιδιοκτήτης δεν είναι πάντα σπίτι! Η υποψία βαρεμάρας του Άιν μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ριζική καταστροφή η οποία πολλές φορές μπορεί να φτάσει και ως τους γείτονες. 

2. Ένας έξυπνος σκύλος δεν είναι ένας εύκολα εκπαιδεύσιμος σκύλος. 

Η έννοια «εκπαιδευμένος» δεν περιλαμβάνει μόνο το να γνωρίζει ένας σκύλος πως να φέρει εις πέρας μια εργασία, αλλά και να είναι σε θέση να το κάνει κάθε φορά που θα του ζητηθεί. Αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο με τα έξυπνα σκυλιά καθώς ακόμα και αν γνωρίζει τι του ζητάμε και πώς θα το κάνει όταν το ζητήσουμε, δε σημαίνει ότι θα το κάνει. Για παράδειγμα ο Άιν όταν έχει καλή διάθεση θα υπακούσει άψογα σε κάθε εντολή. Ειδάλλως αν η διάθεση του δεν είναι η καλύτερη και δει ότι δεν πρόκειται να ανταμειφθεί δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. 

3. Ένας έξυπνος σκύλος δεν είναι απαραίτητα ένας καλός σκύλος. 

Όπως και παραπάνω, το γεγονός ότι ένας σκύλος γνωρίζει πως να συμπεριφερθεί ανάλογα με τις περιστάσεις, δεν σημαίνει και ότι θα το κάνει. Τα Κόργκι, συγκεκριμένα, είναι διαβόητα για τη συνεχή προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους και τις συνθήκες προς όφελος τους. Είναι τυχοδιώκτες αλλά όχι εγωιστές. Ανά περιόδους ο ιδιοκτήτης του Άιν τον βάζει σε δίαιτα. Κάθε φορά λοιπόν που η δίαιτα ξεκινάει, ο Άιν μυστηριωδώς «ξεχνάει» όλη την προϋπάρχουσα εκπαίδευση του μέχρι ο ιδιοκτήτης του να ξεκινήσει να τον επιβραβεύει με μικρές λιχουδιές. Ο Άιν επίσης σε τέτοιες περιόδους αποκτά επιλεκτική ακοή. Ενώ μπορεί να ακούσει το βήμα του ταχυδρόμου σε απόσταση δέκα μέτρων από την εξώπορτα, ξαφνικά «χάνει» την ακοή του όταν τον καλούν για να πάρει την μηνιαία φαρμακευτική αγωγή του. Μάλλον ο Άιν εκτός από έξυπνος είναι και πονηρός. 

4. Ένας έξυπνος σκύλος δεν είναι απαραίτητα συναισθηματικά ανεξάρτητος.  

Τα σκυλιά έχουν την συναισθηματική ικανότητα όπως και εμείς, να έχουν μια κακή μέρα ή να χάνουν την υπομονή τους. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τους και είναι πολύ πιο πιθανόν  να αντιδράσουν σε τέτοια ερεθίσματα απ΄ότι ένα αδιάφορο σκυλί. Για λίγο καιρό, ο Άιν είχε έναν μεγαλύτερο «αδερφό», τον Φέζικ, ένα μεγάλο Λαμπραντόρ. Ο Φέζικ δεν έδειχνε να ταράζεται η να ενοχλείται από πράγματα όσο ο Άιν. Πιθανόν δεν ήταν τόσο ευφυής διότι όταν τον καλούσε ο ιδιοκτήτης για την μηνιαία φαρμακευτική αγωγή, παρόλο που την απεχθανόταν όσο ο Άιν, ποτέ δεν έμπαινε στη διαδικασία να αντισταθεί η να βρει τεχνάσματα. Εκτός από την τελευταία στιγμή βέβαια, που συνειδητοποιούσε τι επρόκειτο να γίνει, αλλά ήταν πλέον αργά. Η ευφυΐα και η συναισθηματική ευαισθησία του Άιν του επέτρεπαν να παρατηρεί μια αλλαγή στη φωνή του ιδιοκτήτη όταν τους καλούσε για να τους χορηγήσει το φάρμακο, άλλα για άλλη μια φορά ήταν τόσο πονηρός ώστε να μην προειδοποιήσει τον Φέζικ και να χρησιμοποιήσει το χρόνο που του απομένει για να βρει μια καλή κρυψώνα.

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε, 

5. Ένας έξυπνος σκύλος δεν είναι ο τέλειος σκύλος. 

Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα καλό, απόλυτα συνεργάσιμο και αξιολάτρευτο σκυλί που θα έκανε τα πάντα για να σας ευχαριστήσει. Και πάλι όμως αυτός ο σκύλος δεν θα υπάρξει ποτέ τέλειος. Αυτό συμβαίνει διότι, 

6. Ένας έξυπνος σκύλος είναι πάντα σκύλος. 

Όσο και να έχει εκπαιδευτεί και όσο διαχειρίσιμη και να είναι η συμπεριφορά του, τα «σκυλίσια» ένστικτα του θα υπάρχουν πάντα μέσα του. Ένα ένστικτο το οποίο έχουν όλα τα σκυλιά – σε αντίθεση με τους ανθρώπους που είναι και ο λόγος που δε μπορούν να το καταλάβουν – είναι το κυνήγι του θηράματος. Μπορεί να ποικίλει από σκυλί σε σκυλί και να μην είναι τόσο ισχυρό, αλλά η ύπαρξη του είναι δεδομένη σε όλα τα σκυλιά. Αυτός είναι ο λόγος που η έλευση ενός εντόμου στο σπίτι για πολλούς ισοδυναμεί με σεισμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να επηρεάσετε αυτό το ένστικτο αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορείτε να το εξαλείψετε. Δηλαδή ανεξάρτητα από το πόσο υπάκουο και ευφυές είναι το σκυλί σας, πάντα το πέρασμα μιας γάτα θα του προκαλεί ενδιαφέρον και πόσο μάλλον το κυνήγι της. 

Όλα τα παραπάνω συμπεράσματά προφανώς και δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των έξυπνων σκυλιών ούτε αποτελούν κανόνα, καθώς είναι βασισμένα στις συμπεριφορές και στα χαρακτηριστικά  του Άιν, ωστόσο είναι καλύτερο να είσαστε προετοιμασμένοι από το να σας αιφνιδιάσει ο δικός σας «δαιμόνιος» Άιν με ότι αυτό συνεπάγεται.  

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάγκας

Πηγή: http://www.waycooldogs.com/beware-the-smart-dogs