Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν μια συναισθηματική εμπειρία ενός σκύλου είναι παρόμοια με εκείνη ενός ανθρώπου ή εάν η συμπεριφορά του σκύλου απλά επηρεάζεται από μια εσωτερική παρακίνηση για επιβίωση.

Παρόλο που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει όλες τις απαντήσεις ακόμα, η επιστήμη βοηθά στην αύξηση της κατανόησής μας για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του σκύλου, δημιουργώντας μια συναρπαστική εικόνα για το συναισθηματικό κόσμο του.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι, ενώ τα σκυλιά μπορεί να είναι συναισθηματικά όντα, η συναισθηματική εμπειρία τους είναι αμελητέα και ότι η πρόθεση να δώσουμε ανθρώπινη μορφή ή να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα συναισθήματα με ανθρώπινους όρους, μας οδηγεί στην παρερμήνευση του πως πραγματικά αισθάνεται ένα σκυλί. Ρωτήστε οποιοδήποτε ιδιοκτήτη του σκύλου, εάν το σκυλί τους έχει συναισθήματα και η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ένα εμφατικό «ναι!» Ποια ακριβώς μπορεί να είναι αυτά τα συναισθήματα είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε πλήρως, αλλά η επιστημονική και μελέτη παρατήρησης μας φέρνει μια βαθύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό του σκύλου.

Συναισθήματα και Συμπεριφορά

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα συναισθήματα οδηγούν τη συμπεριφορά κίνησης ένας σκύλου προς την άνεση και την ευχαρίστηση, ή μακριά από την ταλαιπωρία και τον πόνο. Η συμπεριφορά επηρεάζεται από φυσιολογικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών και των ορμονών. Οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, μεταδίδουν χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο και στο σώμα των σκύλων και των ανθρώπων και ως εκ τούτου και οι δύο έχουν τις ίδιες φυσιολογικές αντιδράσεις σε καταστάσεις συμπεριφοράς, όπως η χαρά, ο φόβος, ο ενθουσιασμός και ο πόνος.

Η σεροτονίνη, για παράδειγμα, έχει μια βαθιά επίδραση πάνω στα συναισθήματα και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσης, ενισχύοντας ένα θετικό συναίσθημα και αναστέλλοντας μια επιθετική απόκριση. Η ντοπαμίνη βοηθά να εστιάζουμε την προσοχή, προωθώντας συναισθήματα ικανοποίησης. Η έλλειψη αυτών των νευροδιαβιβαστών προκαλεί ευερεθιστότητα, περιορισμένο έλεγχο των παρορμήσεων, υπερ- αντιδραστικότητα, άγχος και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Ενώ η φυσική αντίδραση είναι παρόμοια και στα δύο είδη, ο τρόπος που γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων από τον εγκέφαλο θα μπορούσε δυνητικά να είναι εκεί όπου η συναισθηματική εμπειρία στα δύο είδη διαφέρει. Επειδή τα ανθρώπινα συναισθήματα πλημμυρίζουν μέσα από ένα φλοιό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν ενός σκύλου (ο εγκεφαλικός φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου αρμόδια για την κοινωνική αναστολή, τον έλεγχο των παρορμήσεων, την επίλυση προβλημάτων, τη σκέψη και τη μάθηση), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, ενώ ένα σκυλί έχει εντυπωσιακές ικανότητες κατανόησης, η επεξεργασία συναισθημάτων είναι απλούστερη διαδικασία, ανόθευτη από τις αναλυτικές ικανότητες των ανθρώπων. Με απλά λόγια, όταν ένα σκυλί παράγει συναίσθημα, το συναίσθημα αυτό είναι πολύ καθαρό και δεν περιπλέκεται από σύνθετη ανθρώπινη σκέψη.

Συναίσθημα και Αισθήσεις

 Η μύτη του σκύλου κυριαρχεί το μυαλό του. Στην πραγματικότητα το τμήμα του εγκεφάλου αφιερωμένο στην μυρωδιά είναι σαράντα φορές μεγαλύτερο σε ένα σκυλί απ’ ότι σε έναν άνθρωπο. Ο εγκέφαλος του σκύλου είναι κυριολεκτικά χτισμένος γύρω από τις πληροφορίες που παίρνει από το άρωμα και καθώς η μυρωδιά είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, αυτό παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η συναισθηματική εμπειρία του σκύλου μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Έχετε μυρίσει ποτέ κάτι που σας προκάλεσε μια ανάμνηση; Όταν ένας σκύλος ή άνθρωπος εισπνέει, μόρια αρωμάτων διεγείρουν χημικά μηνύματα που παρακάμπτουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου και πάνε κατευθείαν στην αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή στέλνει συναισθηματικές αποφάσεις σε άλλες δομές οι οποίες παραβάλλουν μνήμες και αυτές στέλνονται στο φλοιό. Στη συνέχεια, απελευθερώνονται στο σώμα οι συναισθηματικά κατάλληλες ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν επίσης τη διάθεση. Επειδή η κυρίαρχη αίσθηση ενός σκυλιού είναι η μυρωδιά και μεγάλο μέρος του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία αρωμάτων, αυτό είναι και πάλι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα σκυλιά μπορεί περισσότερο να οδηγούνται από τα συναισθήματά τους σε σχέση με τους ανθρώπους.

Η σχέση Τροφής / Εγκέφαλου

Αυτή η γνώση μας δίνει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, αλλά για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση για να βοηθήσουμε τα σκυλιά να μάθουν να ρυθμίζουν μια κατάσταση συμπεριφοράς όπως το άγχος και ο φόβος. Διεγείροντας την αίσθηση της όσφρησης ενός σκυλιού με τροφή, για παράδειγμα, παρακινούμε όχι μόνο ένα σκυλί να μάθει, αλλά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση τροφής ως ανταμοιβή ισοδυναμεί με δωροδοκία, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι το πόσο ισχυρή είναι η τροφή, όχι μόνο ως ένα κίνητρο, αλλά επειδή η τροφή δεν είναι συμβατή με το φόβο.

Όταν ένα σκυλί είναι φοβισμένο, μια σειρά από αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα. Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η ροή του αίματος εκτρέπεται στους μυς που προετοιμάζονται για μάχη ή φυγή. Αν εμφανιστεί φαγητό πριν ο σκύλος φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο στρες, μια θετική συναισθηματική αντίδραση μπορεί να προκύψει στην παρουσίαση ή προσδοκία της τροφής.

Υπάρχουν κυκλώματα στον εγκέφαλο του σκύλου που ενθαρρύνουν την συμπεριφορά αναζήτησης ή κυνηγιού και κυκλώματα που προκαλούν την αντίδραση φόβου. Όταν ενεργοποιείτε το σύστημα αναζήτησης ενός σκυλιού, παρουσιάζοντάς του μια νόστιμη απόλαυση ή ένα παιχνίδι γεμάτο με τρόφιμα, και τον ενθαρρύνετε να παίξει ένα παιχνίδι με την παρουσία κάτι που φοβάται, η δραστηριότητα αυτή θα ενεργοποιήσει το σύστημα αναζήτησής του και θα απενεργοποιήσει το φόβο του. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια με μυρωδιές είναι τόσο πολύτιμες για φοβισμένα σκυλιά. Με μια λέξη, η ενεργοποίηση του σκεπτόμενου εγκεφάλου απενεργοποιεί το συναισθηματικό εγκέφαλο, ενισχύοντας την προσοχή ενός σκυλιού με θετικά κίνητρα και επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση όπου μπορεί να λάβει χώρα η μάθηση.


Η Επίδραση της Τιμωρίας σαν μέσο Εκπαίδευσης στα Συναισθήματα.

Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με καταναγκασμό και δύναμη, δηλαδή που εκπαιδεύονται να συμπεριφέρονται με φόβο ή πόνο, υποφέρουν από υψηλότερο στρες και άγχος από εκείνα που εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας θετικές μεθόδους ανταμοιβής. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένα σκυλί τιμωρείται με το να το τσιμπάμε χαμηλά στην πλάτη ή στο πλάι με ένα «alpha roll» για παράδειγμα, απελευθερώνεται κορτιζόλη μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της συγκράτησης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που παράγεται από μια ενεργοποιημένη αμυγδαλή και ετοιμάζει το σώμα για κίνδυνο. Όταν απελευθερώνονται υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ο εγκέφαλος συγκλονίζεται και η κατάσταση που προκύπτει παρεμβαίνει στην ορθολογική σκέψη. Ένα άτομο μπορεί να σκεφτεί ότι το σκυλί του υποτάσσεται ή μένει ήρεμο όταν κρατείται κάτω, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Το άγχος από απειλή αναγκάζει το σκυλί να «κλειστεί», παγώνοντάς το ουσιαστικά μέχρι η απειλή να φύγει μακριά. Σε αυτή την κατάσταση άγχους ο σκύλος παύει να μαθαίνει και γίνεται όλο και πιο ανασφαλής, φοβισμένος ή/και θυμωμένος. Εάν δεν μπορεί να ασκήσει αποφυγή, η μόνη άλλη επιλογή που του απομένει είναι να δαγκώσει, που είναι ο λόγος γιατί τόσοι πολλοί εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο τιμωρίας δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα περισσότερα σκυλιά θα σηκωθούν και θα ταρακουνήσουν τον εαυτό τους μετά το βίωμα ενός «alpha roll». Αυτό είναι γνωστό ως «αποτίναξη», το οποίο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του στρες μετά από μια αρνητική εμπειρία.

Μπορεί τα σκυλιά αισθάνονται ζήλεια;

Αν τα σκυλιά έχουν παρόμοιες συναισθηματικές αντιδράσεις με τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνονται επίσης ένα σύνθετο συναίσθημα όπως η ζήλια; Ο Δρ. Nicholas Dodman, Διευθυντής του Τμήματος Κλινικών Επιστημών Συμπεριφοράs Ζώων στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, πιστεύει ότι μπορεί. Σύμφωνα με τον Δρ. Dodman, η ζήλια μπορεί να οριστεί ως «Μισαλλοδοξία της αντιπαλότητας, ανησυχία σχετικά με την απώλεια της αποκλειστικής αφοσίωσης του άλλου, καχύποπτη προσοχή, επαγρύπνηση στη φύλαξη μιας κτήσης».

Η φύλαξη πόρων και χώρου, το μονοπώλιο για την προσοχή του ιδιοκτήτη και οι μάχες με «τα αδέλφια» είναι όλα πολύ συνηθισμένα σε ένα νοικοκυριό με πολλούς σκύλους. "Γιατί θα πρέπει να είμαστε εφευρετικοί ψάχνοντας άλλες εξηγήσεις για τη συμπεριφορά όταν το προφανές είναι ακριβώς μπροστά μας», λέει ο Dodman. Όπως λέει και η παροιμία, αν κάτι μοιάζει με πάπια, βαδίζει σαν πάπια και φωνάζει σαν πάπια, είναι πιθανώς μια πάπια. Μερικές φορές οι απλούστερες εξηγήσεις κάνουν το πιο λογικό!

Μπορεί τα Σκυλιά να Αισθανθούν Ένοχα;

Οι άνθρωποι είναι συχνά πεπεισμένοι ότι τα σκυλιά τους αισθάνονται ένοχα αφού έχουν κάνει κάτι λάθος. Για να αισθανθεί «ενοχή», ωστόσο, ένα άτομο πρέπει να έχει όχι μόνο μια αίσθηση του εαυτού του, αλλά και την κατανόηση του πώς η συμπεριφορά του έχει επηρεάσει τους άλλους στο παρελθόν και πώς θα επηρεάσει τους άλλους στο μέλλον. Έχουμε ανατραφεί σε έναν πολιτισμό που μας διδάσκει να αισθανόμαστε συνειδητά ενοχή, ντροπή ή αμηχανία για πράγματα που έχουμε κάνει – ενώ μολονότι τα σκυλιά έχουν ένα βαθμό συνείδησης και γνωρίζουν τις άμεσες συνέπειες των πράξεών τους, δεν είναι ακόμη γνωστό αν πραγματικά γνωρίζουν το πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους. Επειδή ο εγκεφαλικός φλοιός ενός σκυλιού (εγκεφαλική σκέψη) είναι μικρότερη από εκείνη ενός ανθρώπου, πιστεύεται ότι ο σκύλος δεν έχει την ικανότητα να δημιουργήσει κάτι τόσο περίπλοκο όπως η αυτό-συνείδηση που χρειάζεται για να αισθανθεί ενοχή ή ντροπή.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά πώς σκέφτονται και αισθάνονται και πώς η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να επηρεάσει τους άλλους. Αυτή η μετά-γνωστική λειτουργία η ή αυτογνωσία συνδέεται με την αντανακλαστική συνείδησή μας και είναι εξαιρετικά σοφιστική διαδικασία. Ο David Smith, PhD, ένας συγκριτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Buffalo που έχει διεξάγει εκτεταμένες μελέτες στη γνωστική λειτουργία των ζώων, αναφέρει αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ζώα όπως τα δελφίνια και οι πίθηκοι «Μακάκες» μοιράζονται την ικανότητα των ανθρώπων να συλλογίζονται, να παρακολουθούν, και να ρυθμίζουν τις δικές τους εγκεφαλικές καταστάσεις. Ο William Roberts και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Ψυχολογίας Δυτικού Οντάριο μελέτησε κατά πόσον ή όχι τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την εξαπάτηση και, συνεπώς, να καθορίζουν αν ένα πρόσωπο τα βοηθάει ή τα οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης προτείνουν ότι τα σκυλιά βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα ανθρώπινα συνθήματα αντί στην μετά-γνωστική ικανότητα να μάθουν αν κάποιος τα εξαπατά.

Έτσι, προκειμένου να νιώσει πραγματικά ένοχος, ένας σκύλος θα πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με την επίδραση που θα έχει η συμπεριφορά του σε άλλους καθώς και να έχει γνώση και φροντίδα για το πώς σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα σκυλιά μάλλον δεν έχουν την ικανότητα να αισθάνονται ενοχή, αυτό που είναι σημαντικό σε όλους εμάς που αγαπάμε τους σκύλους μας είναι το γεγονός ότι γίνονται μελέτες όπως αυτές - μελέτες που μόνο βοηθούν εκ των προτέρων τη γνώση μας για τον τρόπο που τα σκυλιά σκέφτονται και βιώνουν τα συναίσθημα.


Η Επιστήμη Μιλάει!

Όταν μαλώνετε το σκυλί σας επειδή μάσησε κάτι, αμέσως μετά που τελέστηκε η πράξη, μπορεί να φύγει μακριά ή να χρησιμοποιήσει διάφορα σήματα του σώματος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το θυμό σας. Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του σκύλου σας μπορεί να φαίνεται «ένοχη», προσφέρει αυτά τα διαφορετικά σήματα επειδή είναι πραγματικά ένοχος για ότι έχει κάνει; ή γιατί ο θυμός σας προκαλεί αυτή την αντίδραση;

Η γνωστική επιστήμονας Alexandra Horowitz για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα σχεδίασε μια μελέτη για να διαπιστωθεί αν η "ένοχη" εμφάνιση ενός σκύλου είναι πραγματικά ένοχη, όπως ορίζεται στην ανθρώπινη φύση ή απλώς μια έκφραση της διαφορετικής συμπεριφοράς που προορίζεται να κατευνάσει την οργή του ιδιοκτήτη. Η Horowitz ζήτησε από κάθε ιδιοκτήτη να αφήσει το σκύλο του σε ένα δωμάτιο με ένα κομμάτι τροφής και μετά να δώσει εντολή στο σκύλο να μην το φάει. Κάποιες φορές το φαγητό έμενε στο οπτικό πεδίο του σκύλου, άλλες φορές ο σκύλος το έφαγε, άλλες άφησε το φαγητό μόνο του, και σε κάποιες η Horowitz αφαίρεσε το φαγητό από μόνη της, αλλά είπε στον ιδιοκτήτη ότι το σκυλί του το είχε φάει. Έτσι, όταν το φαγητό είχε εξαφανιστεί, ανεξάρτητα από το ποιος το είχε πάρει, ο ιδιοκτήτης επέπληξε φυσικά το σκυλί.

Έτσι η Horowitz παρατήρησε ότι ο πραγματικός παράγοντας ενοχής (άσχετα αν ο σκύλος είχε φάει το φαγητό ή όχι) δεν άλλαξε τη συχνότητα της φαινομενικά ένοχης ανταπόκρισης του σκύλου. Ο σκύλος συμπεριφερόταν σαν να ήταν ένοχος άσχετα αν είχε φάει το φαγητό ή όχι, απλά αντιδρώντας στη γλώσσα του σώματος του ιδιοκτήτη και στην έκφραση του θυμού του.

Πώς να μεγαλώσετε ένα συναισθηματικά ισορροπημένο σκυλί;


Όταν διδάσκετε το σκύλο σας ή σχεδιάζετε την αλλαγή του περιβάλλοντος χώρου ενός σπιτιού ή ενός καταφύγιου, λάβετε υπόψη ότι το συναισθηματικό σύστημα του σκύλου σας οδηγεί τη συμπεριφορά του και αναρωτηθείτε τι χρειάζεται από εσάς ώστε να είναι σίγουρος και να μάθει με επιτυχία; Ο περιβάλλον χώρος επηρεάζει την επιτυχία εκμάθησης και χρειάζεται προσεκτική εξοικείωση για να εξασφαλιστεί η επιτυχία.

Παρά το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να «τυλίξετε το σκυλί σας με βαμβάκι σαν να είναι κάτι εύθραυστο», θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθούν η συναισθηματικές αναστατώσεις, γιατί μνήμες φόβου δεν διαγράφονται από τον εγκέφαλο και μπορεί να είναι δύσκολο να τροποποιηθούν. Η κατάλληλη άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση της συναισθηματικής υγείας και τα σκυλιά που δεν έχουν εκπληρωμένη αυτή τη βασική τους ανάγκη μπορεί να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με πολλούς αρνητικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των «ακατάλληλων» καταστροφών, των γαβγισμάτων και των υπέρ-αντιδραστικών και επιθετικών συμπεριφορών.

Με τις τεράστιες προόδους που κάνουμε στο να κατανοήσουμε το «τι οδηγεί τα σκυλιά να κάνουν αυτό που κάνουν;», δεν είναι πλέον σωστό ούτε δίκαιο να υποτιμούμε ή να απορρίπτουμε μια συναισθηματική εμπειρία ενός σκύλου θεωρώντας τη ως κατώτερη από τη δική μας. Γνωρίζοντας πόσο συναισθηματικά καθοδηγούνται τα σκυλιά, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσουμε με τον σεβασμό που τους αξίζει. Και γνωρίζουμε ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, η συναισθηματική ευεξία του σκύλου επηρεάζεται από τις αρχικές του εμπειρίες, δηλαδή από όταν είναι κουτάβι. Περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα ή καταχρηστικό, σκληρή μεταχείριση και σκληρή τιμωρία μπορεί να βλάψουν την συναισθηματική ανάπτυξη, διότι τα σχετιζόμενα με το άγχος μονοπάτια του εγκεφάλου δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σκυλί που να δυσκολεύεται να κάνει κοινωνικές συναναστροφές ή να ανταπεξέλθει στην οικογενειακή ζωή.

Επιμέλεια: Βασίλης Μελισσάρης

Πηγή:   https://positively.com/dog-training/understanding-dogs/canine-emotion/